شما خانم بارداری هستید که عادت شدید خوابیدن به پشت را دارید؟ باید بگویم که بهتر است آرام آرام این عادت را ترک کنید. اگر برایتان سوال شده است که آیا تخت خوابیدن در بارداری خطر دارد؟ جواب سوال بله است. متخصصین میگویند خوابیدن به پشت در سه ماه اول و سه ماه دوم برای مادر و جنین مشکلی ایجاد نمیکند. اما به پشت خوابیدن روی سرویس خواب یا تخت یا زمین در سه ماهه سوم بارداری میتواند منجر به مردهزایی و حتی خطرات دیگری شود. با ما همراه باشید تا روشهای مناسب خوابیدن در دوران بارداری را بررسی کنیم.
عوارض و خطرات خوابیدن به پشت در سه ماهه سوم بارداری
خوابیدن به پشت در دوران بارداری مخصوصا در طول سه ماهه سوم، به دلیل اینکه اکسیژن کمی به کودک میرساند ممکن است پیش آمدهای خطرناکی را ایجاد کند.
به دلیل اینکه پیدا کردن طرز خوابیدن در دوران بارداری، مخصوصا در هفته های آخر بارداری بسیار دشوار است، خیلی از مادران عزیز دچار بیخوابی شدید میشوند. محققان میگویند که مادران در هفتههای پایانی بایستی محتاطتر باشند و تا جای ممکن به پشت نخوابندن. علت این امر آن است که خوابیدن به پشت با کاهش گردش خون میان مادر و جنین می تواند منجر به تهدید جانی جنین شود.
مادران باردار در دوران بارداری تا هفته چندم میتوانند طاق باز بخوابند؟
برخی از افراد میگویند که تنها در روزهای اول بارداری، مادر میتواند به صورت طاق باز بخوابد. آن هم به شرطی که حولهای و یا متکایی به صورت رول شده در زیر زانوهای خود قرار دهند. اما برخی از پزشکان و متخصصین این باور را ندارند! و البته میگویند که اگر مادر در این حالت خوابیدن احساس راحتی میکند، هیچ مانعی برای اینگونه خوابیدن نیست. اگر شما در دوران بارداری هستید و طاق باز میخوابید، بهتر است که همانطور که در قسمت بالا گفته شد، پارچه با حولهای را رول کرده و در زیر زانوهای خود قرار دهید و یا زانوهایتان را تا جایی که میتوانید از هم باز و دور و یکی از آنها را را خم کنید. اگر در هنگام طاق باز خوابیدن، احساس سرگیجه و یا حالت تهوع دارید، به دلیل وضعیت جنین است. در این حالت جنین در حال فشار آوردن بر روی رگی که در پشت شما قرار دارد و عمل خونرسانی به قلب را انجام میدهد، است و باعث ایجاد همچین حالتی در وجود شما میشود.
روشهای مناسب خوابیدن در دوران بارداری
همانطور که بالاتر گفتیم، خوابیدن به پشت، پس از هفته بیست و هشتم بارداری و سه ماهه سوم بارداری کار ایمنی نیست، با این حال روشهای خوابیدن دیگری هستند که شما میتوانید با خیال راحت یکی از آنها را انتخاب کنید. این وضعیتها عبارتند از:
خوابیدن روی شکم
خوابیدن روی شکم از جمله نحوه خوابیدن در بارداری است که، به هیچ کدام از رگهای خونی اصلی شما یک ذره هم فشار نمیآورد و کاملا برای جنین شما بیخطر است. در این وضعیت خوابیدن، استفاده از بالشی گرد و تو خالی به شما کمک میکند تا راحتتر بخوابید.
خوابیدن به طرفین مایل به پشت
اگر خوابیدن به پشت برایتان عادت شده است و خوابیدن در وضعیتهای دیگر برایتان به امری سخت تبدیل شده ، میتوانید در سه ماهه سوم بارداری خود، به حالت مایل به پشت بخوابید. در واقع در این وضعیت شما به پهلو میخوابید اما مایل هستید به کمر.
مقاله پیشنهادی: 12 راهکار درمان بی خوابی در بارداری
خوابیدن به سمت چپ
پس از گذشت هفته بیست و هشتم بارداری، خوابیدن به پهلوی راست ممکن است امری خطرناک هم برای مادر و هم برای جنین باشد. میتوانیم بگوییم که خوابیدن به پهلوی راست در این زمان دقیقا همان خطرات خوابیدن به پشت را دارد. در این بازه زمانی حساس، خوابیدن به پهلوی چپ از جمله نحوه خوابیدن در بارداری هست، که کاملا راحت و بیخطر است.
روشهای مناسب خوابیدن در دوران بارداری، سه ماهه اول بارداری
همانطور که گفته شد در زمان سه ماه ابتدایی دوران بارداری، خوابیدن مادر در هر حالتی که در آن احساس کاملا راحتی دارد، حتی اگر خوابیدن به پشت در دوران بارداری اول باشد نیز، بیخطر است.
نحوه خوابیدن در بارداری، سه ماهه دوم و سوم بارداری
پس از گذر سه ماه اول بارداری و رسیدن به سه ماه سوم و حتی دوم، طرز خوابیدن در دوران بارداری تغییر میکند. در این دوران، خوابیدن به سمت دنده چپ بدن نرمالترین وضعیت برای خوابیدن مادر باردار است. خوابیدن در این وضعیت باعث میشود که خون بیشتری هم به قلب شما و هم به جنین برسد. علاوهبر اینها خوابیدن به پهلوی چپ فشار بسیار کمتری را به کبد و کلیههای شما وارد میکند و این امر باعث میشود تا در دوران بارداری ورم کمتری بخصوص در ناحیهی دست، صورت و پا داشته باشید. اگر در دوران بارداری دچار درد در ناحیه لگن و یا کمر شدهاید میتوانید این دردها را با گذاشتن بالشی در بین دو زانوی خود و یا خم کردن زانو در هنگام خوابیدن، کاهش دهید. از دیگر وضعیتهایی که در دوران بارداری هنگام خوابیدن، میتوانند برخی از مشکلات رایج میان خانمهای باردار را بهتر کنند، عبارتند از:
- اگر به رفلاکس معده دچار هستید و یا در سر دل شما سوزشی وجود دارد، میتوانید با بالا نگه داشتن بخشی از پشت بدن خود به وسیله متکا و یا حتی پشتی، این مشکل را رفع کنید.
- اگر در ساق پای خود دچار تورم و یا درد شدیدی شدهاید در هنگام خوابیدن و یا حتی نشستن، پاهای خود را بالا نگه دارید.
مقاله پیشنهادی: بهترین حالت خوابیدن نوزاد در طول شبانه روز
نحوه خوابیدن مادر زمانی که جفت پایین باشد
ممکن است که پایین بودن جفت برای خیلی از مادران باردار پیش بیاید. اما متاسفانه وضعیتی برای خوابیدن که منجر به بالا رفتن جفت شود، وجود ندارد. اما برای جلوگیری و یا بهتر شدن پایین بودن جفت، حتما نکات و وضعیتهای درست گفته شده در قسمتهای بالا را رعایت کنید.
نکات مهم برای داشتن خواب راحت در طی دوران بارداری
در دوران بارداری به دلیل اینکه بدن در وضعیت جدیدی قرار گرفته است، ممکن است به راحتی نتوانید به خواب بروید و احساس ناراحتی داشته باشید. اما خیالتان راحت باشد، پس از گذشت مدت کوتاهی، به این وضعیت نیز عادت میکنید. به شما توصیه میکنیم که در هنگام خوابیدن در دوران بارداری، به نکات زیر توجه کنید تا خواب راحتتر و آرامتری داشته باشید.
- در هنگام خوابیدن از چند بالشی که با آنها احساس راحتی دارید استفاده کنید. برای مثال میتوانید یک بالش را بر پشت خود قرار دهید، دیگر بالش را بین دو پا و دیگری را نیز بغل کنید. شما میتوانید با استفاده از بالشهای متعدد وضعیت درست و راحتی برای خود ایجاد کنید.
- بهتر است که از ابتدای دوران بارداری، یک بالش بارداری برای خود تهیه کنید. استفاده از بالش بارداری در هنگام خوابیدن، به خواب آرام شما بسیار بسیار کمک میکند.
- اگر احساس میکنید که روی تخت خواب و با استفاده از بالش نیز احساس راحتی نمیکنید، میتوانید روی صندلی و یا بر روی زمین در حالت نیمه راست و یا نیمه نشسته بخوابید.
- قبل از رفتن به سرویس خواب دو نفره خود مواد کافئیندار مانند شکلات، چای و قهوه استفاده نکنید.
- وعده غذایی سنگین نخورید.
- شام خود را ۳ ساعت قبل از خواب میل نمایید
- از داروهای خواب بدون نسخه و حتی داروهای گیاهی استفاده نفرمایید زیرا برای خانمهای باردار توصیه نمیشود
- قبل از خواب مایعات بیش از اندازه ننوشید تا رفت و آمد زیاد در طول شب به سرویس بهداشتی نداشته باشید
تخت خواب مناسب بارداری
تخت خواب برای دوران بارداری باید اندازه و ابعاد استاندارد و بزرگ داشته باشد تا در هنگام خواب و استراحت راحت باشید. اگر تخت خواب دارای قابلیت تنظیم ارتفاع باشد، راحتی بیشتری در دوران بارداری خواهید داشت. در کنار آن، تشک مناسب و باکیفیت خریداری کنید تا دچار دردهای عضلانی و بدن درد نگردید.
برای خرید تخت خواب مناسب و استاندارد به همراه کمد لباس و میز آرایش هماهنگ با آن، از فروشگاه های معتبر و شناخته شده اقدام نمایید.
سوالات متداول
- آیا اگر در دوران بارداری به پشت بیدار شوید، باید نگران باشید؟
اگر وقتی بیدار شدید در وضعیت به پشت خوابیدن بودید اصلا جای نگرانی نیست. چرا که این حالت به صورت ناآگاهانه برای شما پیش آمده است و مدت زمان کمی بر این وضعیت بودهاید. - آیا خوابیدن به پشت در دوران بارداری، خطر سقط جنین را افزایش میدهد؟
جواب این سوال خیر است. با اینکه عدهای بر این باورند که خوابیدن در این وضعیت هنگام بارداری بسیار خطر آفرین است، اما در تحقیقات و مطالعات آمده است که خوابیدن به پشت در دوران بارداری، باعث سقط جنین نمیشود. - تا چه مدتی میتوانید در دوران بارداری به پشت بخوابید؟
پزشکان و متخصصین معتقدند که تا زمانی که احساس راحتی می کنید، میتوانید خوابیدن به پشت در دوران بارداری را در دوران بارداری خود تجربه کنید.
امکان داره درباره بالش مناسب خانم باردار هم توضیح بدین؟