اگرچه ممکن است اثرات رنگها مشابه به نظر برسند، اما مطالعات نشان میدهند که هر فرد به طور متفاوتی به رنگهای استاندارد واکنش نشان میدهد. از نظر علم روانشناسی نیز هر رنگی بر عملکردهای شناختی مغز، خلقوخو، قدرت خلاقیت و بهرهوری افراد تأثیر متفاوتی میگذارد.
از نظر روانشناسی رنگ سبز، رنگ زندگی و طراوت و سرسبزی است. رنگی هست که خود را از کودکی ما تا به حال رنگی جا زده که همراه با مفاهیمی چون رشد، طراوت و باروری قدم برمیدارد. در حد یک کلمه، روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون داخلی به معنای محیطی مثبت، خود را معنی کرده است. بههمیندلیل است که شما بهمحض مشاهده طیفهای مختلف رنگ سبز احساس آرامش و نشاط خاصی میکنید. در دیدگاه مثبت، سبز بهعنوان رنگ طبیعت انرژیبخش است و مشاهده آن با تحریک قابلیت تکامل، هماهنگی، طراوت، اطمینان، باروری و احساسات مثبت همراه است. طبق دیدگاه منفی این رنگ محرک جاهطلبی، طمع و حسادت است. بنابراین دقیقا مطابق با روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون، این رنگ قدرت آن را دارد که ترکیبی از نیروهای مثبت و منفی طبیعت را منعکس کند.
سبز رنگ تعادل و هماهنگی است و اعتقاد بر این است که حاوی انرژیهای قدرتمند طبیعت برای رشد است. از این رو، این رنگ اغلب زمانی استفاده میشود که نیاز به برانگیختن حس تعادل و نظم، تغییر و دگرگونی باشد. اصولا طبق روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون، استفاده از آن برای تکامل و همچنین حفظ تغییرات جسمی و ذهنی ساکنین ضروری است.
همانطورکه ذکر شد، روانشناسی ثابت کرده است که رنگها میتوانند واکنشهای فیزیکی و روانی خاصی را در بدن انسان برانگیزند. بههمیندلیل، اعتقاد بر این است که رنگ سبز زمانی باید در محیط زندگی استفاده شود که نیاز به ایجاد حالت جدیدی از تعادل، تغییر یا تکامل باشد و ساکنین محل بهدنبال فرصتهای جدید یا محافظت از خود در برابر ترسها و اضطرابهای زندگی باشند.
امروزه از این رنگ برای القای حس ایمنی در تبلیغات داروها و محصولات پزشکی استفاده میشود. در فضاهای درمانی، سبز بهدلیل طول موج خاص خود آرامشبخشترین رنگ برای چشم است و میتواند حس امید، سلامتی، ماجراجویی، خویشتنداری، شفقت و هماهنگی را زنده کند. اصول روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون نیز این مساله را تایید میکند.
به طور کلی، رنگ سبز نماد گویایی از شادابی، آرامش، صداقت، آسایش، صلح، امنیت، امید، جوانی، رشد، باروری و عشق است و میتواند هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی وجود بیننده را متحول کند. اخیرا براساس روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون، مشخص شده است که مشاهده مداوم آن به کاهش اضطراب، رفع افسردگی و واکنشهای عصبی کمک زیادی میکند.
سبز یک رنگ قدرتمند در طراحی داخلی است چراکه وقتی یک فرد به آن نگاه میکند، ناخودآگاه به طبیعت فکر میکند. جالب است بدانید که طیفهای روشن رنگ سبز مانند فسفری و سبز مغز پستهای به آرامش حواس، درک حس امنیت و کاهش سطح فشار خون کمک میکنند. درحالیکه طیفهای تیره آن مانند سبز یشمی با القای جاهطلبی و حسادت همراه هستند. سبز زیتونی در سراسر جهان بهعنوان نماد صلح و هماهنگی شناخته شده است.
بههمیندلیل است که اغلب برای طراحی اتاق کودکان و نوجوانان از رنگ سبز روشن و برای دکوراسیون اتاق جوانان و بزرگسالان از ترکیب رنگ سبز روشن و سبز زیتونی استفاده میشود. اخیرا عرضه تخت خواب و کمد لباس نوزادان به رنگ سبز روشن رایج شده است. طبق روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون، طیفهای روشن و ملایم سبز، فضایی آرامشبخش را بعد از رنگآمیزی کف سالن ایجاد میکنند. دقیقا برخلاف رنگهایی مثل سبز یشمی که حس انزجار را القا میکنند. مطمئنا مشورت با یک طراح داخلی حرفهای میتواند اطلاعات دقیقتری در این زمینه در اختیار شما بگذارد.
روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون به ما نشان داد که این رنگ حالتی دوگانه دارد. بههمیندلیل، میتوان از رنگهای بسیاری مانند سفید، قرمز، آبی، قهوهای، طلایی و خاکستری بهعنوان مکمل آن یاد کرد. در ادامه به نحوه کاربرد این مساله اشاره خواهیم کرد.
اصولا رنگ سفید در کنار رنگ سبز احساس سبکی ایجاد میکند. بهخصوص اگر برای القای حس آزادی بیشتر از سبز روشن استفاده شود. معمولا از این ترکیب رنگی برای طراحی آشپزخانه یا دکوراسیون اتاق کودک استفاده میشود.
معمولا طراحان داخلی از این ترکیب رنگی کمتر استفاده میکنند، چراکه از نظر آنها رنگ قرمز میتواند از حس آرامشبخشی رنگ سبز بکاهد. با این وجود، پیشنهاد میکنیم که از رنگ قرمز خیلی روشن برای روشنتر کردن و القای هیجان کمی به فضا مثلا در قالب رنگ کوسنها و تابلوها استفاده کنید.
مطمئنا چنین ترکیبی میتواند حس طبیعت را در فضای منزل شما القا کند. طبق روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون، تهیه مبلمان، سرویس خواب یک نفره، قاب عکس، پرده و عناصر دیگر به رنگ قهوهای درشرایطیکه فرش و دیوارها به رنگ سفید و سبز هستند، واقعا فکر عالی است.
امروزه طراحی کلاسیک و مدرن اتاق خواب به رنگ سبز و قهوهای یا سبز و سفید بسیار رایج شده است. البته با این تفاوت که در سبک کلاسیک اغلب از سبز تیره و در سبک مدرن بیشتر از سبز روشن استفاده میشود. در واقع اگرچه اصول روانشناسی رنگ اتاق خواب حکم میکند که از رنگهای آرامشبخش برای القای خواب عمیق و درمان بیخوابی استفاده شود، ولی هنوز هم افرادی هستند که از روی ناآگاهی بهجای رنگهایی مانند سفید، آبی، سبز و صورتی بهسراغ رنگهایی مانند قرمز، زرد تند، مشکی یا خاکستری تیره میروند.
پیشنهاد ما به شما برای دکوراسیون اتاق خواب عروس این است که سرویس خواب دو نفره خود را به رنگ سفید تهیه کنید، درحالیکه کاغذ دیواری، فرش فانتزی یا پردهها به رنگ سبز روشن هستند و یک کفپوش کرمرنگ کل کف اتاق را پوشش داده است.
البته طبق اصول روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون، میتوانید سرویس تخت خواب را به رنگ قهوهای یا کرم تهیه کنید و برای رنگآمیزی دیوارها از رنگ سبز و سفید استفاده کنید. جالب است بدانید که برخی از شرکتها برای القای سبکهای مینیمالیستی اقدام به تولید مدل دراور جدید و شیک به رنگ سفید کردهاند تا تضاد رنگی جالبی را در اتاق ایجاد نمایند. ایده بدی نیست، برای تغییر فضای منزل از آن استفاده کنید!
میگویند که رنگ سبز، ارتباط بسیار خوبی با محیط خانه دارد و به سادگی میتواند مکمل رنگهای دیگر شود و زیبایی آنها را دو چندان کند. رنگ سبز بسیار زیاد بر روی رفع انرژیهای منفی تاثیر میگذارد. محققان معتقدند که رنگ سبز، همان رنگی است که درد را بسیار زیاد کاهش میدهد.
کلام پایانی …
بنابراین رنگ سبز اغلب برای ایجاد فضایی آرامشبخش استفاده میشود. در واقع قابلیت آن را دارد که بهصورت مستقل یا در ترکیب با سایر رنگها فضای متفاوتی خلق کند. در این مطلب سعی کردیم تا شما را با اصول طراحی منزل طبق روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون آشنا کنیم. با این وجود، پیشنهاد میکنیم که پیش از هرگونه اقدامی با طراحان داخلی مشورت کنید.