راهنمای مطالعه
خواب یکی از مهمترین بخشهای زندگی هر انسانی است. بهطوریکه هر شخصی به طور میانگین یک سوم زندگی خود را در خواب سپری میکند. خوابیدن تاثیرات زیادی بر جنبه روانی و سلامت اجتماعی هر شخصی دارد از این رو متخصصان به خوابیدن به مدت مناسب در روز، تاکید فراوان دارند. اما کودکان در سنین مختلف ممکن است دچار اختلال خواب باشند که این موضوع ممکن است به دلایل مختلف روی دهد. اختلالات خواب در کودکان از سنین مختلف شروع شده و تا مدتها ادامه دارد. در این مقاله ما ضمن بررسی دلایل و علائم آن، به روشهای بهبود و درمان این بیماری پرداختهایم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
خوابیدن نیز یکی از جنبههای مهم زیستی هر انسانی بوده و به همین دلیل هیچ رویکرد و قانون مشخصی برای خواب همه افراد وجود ندارد. یعنی نمیتوان برای همه افراد ساعت خواب یکسان توصیه کرد. اما با این همه حال تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که افراد در طول سنین مختلف، نیازهای متفاوتی به خواب دارند. طبعی است که ساعت خواب یک نوزاد با یک کودک متفاوتتر است.
به طور کلی متخصصان پس از انجام تحقیقات فراوان به نتایج زیر دست یافتند:
یکی از آسیبهایی که بر روی کودکان تاثیر گذار است، کم خوابی آنها میباشد. کم خوابی بر روی رشد جسمانی و روان کودکان اثر گذاشته و پیامدهای بدی را در پی دارد. کودکان ممکن است بنا به دلایل مختلفی کم خواب باشند. کم خوابی یا اختلال خواب در کودکان تحت اثر دلایل مختلفی رخ میدهد که از جمله از مهمترین این علل عبارتاند از:
کابوس یا خوابهای ترسناک : یکی از رایجترین دلایل کم خوابی در کودکان، کابوس و یا خوابهای ترسناک است. چرا که کودکان فکر میکنند هر بار که به خواب فرو میروند با این خوابها روبرو خواهند شد و برای فرار از این حالت نسبت به خوابیدن از خود مقاومت نشان میدهند.
اضطراب : کودکان به دلیل روح حساس و لطیفی که دارند در معرض اضطراب قرار میگیرند. به طوری که هر عامل کوچکی میتواند باعث ایجاد اضطراب در کودک شده و بازه خواب آن را کاهش دهد.
وحشتهای شبانه : وحشتهای شبانه مجموعه اتفاقات ترسناکی هستند که کودک در خواب میبیند اما این اتفاقات در ذهن او نمیمانند. بااینهمه حال ناخودآگاه مغز آنان، این اتفاقت را ثبت کرده و برای جلوگیری از رخداد مجدد آن، در برابر خواب مقاومت نشان میدهد. با روشن کردن چراغ خوابی با اشکال یا نوری مناسب در کنار تخت خواب کودک خود میتوانید از وحشتهای شبانه آن کمی جلوگیری نمایید.
شایان ذکر است که تصادفات و جراحتها، مشکلات رفتاری، مشکلات خلقی، مشکلات یادگیری، تمرکز و حافظه، مشکلات اجرایی و واکنش کندتر، از دیگر دلایل بی خوابی در کودکان است.
شما میتوانید با اجرای چندین تکنیک ساده از اختلال خواب در کودکان خود رها شوید. از جمله از این موارد عبارتاند از:
عادتهایی که منجر به خواب بهت و رفع مشکل کمخوابی در کودکان میشود عبارت از:
در بسیاری از موارد کودکان دچار کمبود خواب هستند اما با این همه حال والدین از اختلال خواب کودکان بیخبر هستند. از این رو شناخت علائم اختلال خواب در کودکان میتواند کمک شایانی برای والدین داشته باشد تا آنها به کم خوابی کودکان خود پی برده و به دنبال راه حلی برای درمان آن باشند. از جمله از مهمترین و رایجترین علائم اختلال خواب در کودکان عبارت است از:
همان گونه که گفتیم این مشکل در کودکان رایج بوده و لازم درمان آن شناخت مشکل است. والدین باید بدانند که فرزندان خود به چه دلیلی در خوابیدن مشکل دارند و یا با زبان سادهتر چرا نمیتوانند بخوابند. تشخیص این عمر دشوار بوده و در بسیاری از موارد والدین نمیتوانند این موضوع را علتیابی کنند. به همین دلیل توصیه میشود با مراجعه به یک پزشک و فرد متخصص ابتدا دلائل کمخوابی کودکان خود را دانسته و پس از آن باتوجهبه توصیههای پزشک به درمان فرزندتان بپردازید.
شایان ذکر است که برخی از والدین اختلال خواب در کودکان را جدی نگرفته و به دنبال راههای خانگی و پیش پا افتاده برای رفع این مشکل هستند. اما با توجه به حساسیت موضوع و تأثیر منفی بی خوابی بر آینده کودک، توصیه میشود که به جای مشغول کردن خود با درمانهای خانگی، از یک پزشک متخصص برای درمان کودکتان کمک بگیرد.
همان گونه که گفتیم کمبود خواب باعث تأثیرات منفی زیادی به کودکان میشود. از جمله از این آسیبها عبارتاند از:
کلام پایانی …
والدین بسیار زیادی با اختلال خواب در کودکان دست و پنجه نرم میکنند و این یک مشکل همگانی و فراگیری بوده و از علل مختلفی ناشی است. از این رو اگر فرزند شما نیز به کم خوابی مبتلا است جای نگرانی نبوده و تنها کافی است که با مراجعه به یک پزشم متخصص نسبت به درمان این مشکل اقدام کنید. لازم به ذکر است که دانستن علائم و دلایل اختلال خواب در کودکان کمک شایانی برای رفع این مشکل خواهد داشت.